Herkomst data

De uitslagen en standen die op db.basketball.nl staan komen dagelijks uit het software pakket ISS dat door de NBB gebruikt wordt voor competitie planning. Deze exports gaan terug tot seizoen 2000-2001. De gegevens van de jaren daarvoor zijn bij elkaar gebracht uit diverse bronnen.

Voor de heren eredivisie is gebruik gemaakt van het archief van Jacob Bergsma (zie zijn voortreffelijke website over Heren basketbal: www.j-dus.com).

De eindstanden van de competities zijn overgenomen uit de jaarverslagen van de NBB en uitslagen van wedstrijden zijn uit digitaal beschikbare kranten gehaald (met name de Leidse Courant).

Niet iedere uitslag is ooit aan een krant doorgegeven. Er zullen dus zeker uitslagen ontbreken. Daarnaast werden de uitslagen in de krant van maandag gepubliceerd, bij het invoeren hiervan ben ik er van uit gegaan dat de wedstrijden de zaterdag er voor gespeeld zijn.

Er zal ongetwijfeld een groot gedeelte ook op zondag gespeeld zijn, maar dat is via de uitslagenlijstjes niet te achterhalen. De datums van wedstrijden voor 2000-2001 zijn dus minder "hard" dan die vanaf 2000.

Club- en met name sponsornamen veranderen voortdurend. Clubs fuseren ook nog wel eens. Daardoor is het soms lastig te achterhalen om welke club het nu gaat, was een bepaalde naam nu een sponsor naam, een andere naam voor een club die er nu nog is, of een club uit het verleden?

Sommige clubs zoals Den Helder hebben zelfs een splitsing in heren en dames clubs. Ik heb geprobeerd om zo goed en logisch mogelijk een teamindeling aan de juiste club te koppelen, dat zal vast niet overal goed gegaan zijn. Mocht je dus een fout ontdekken, dan hoor ik de verbetering heel graag van je.

Stuur me een email op voets@hotmail.com, dan pas ik de gegevens zo snel mogelijk aan.

De statistieken van spelers die je vindt in deze database zijn aangeleverd door scouts van clubs, of ze zijn ingevoerd door spelers / coaches zelf. Als je ook scouting of stats hebt, en je wilt die graag terug zien in de database, mail me dan, dan kan ik je uitleggen hoe het werkt.